Hoe verloopt een installatie in tijden van het coronavirus?

Installaties laten uitvoeren tijdens de coronamaatregelen, kan dat wel? Het is een vraag die we veel krijgen en dat is niet zo raar. De werkzaamheden van sommige onderdelen van de bouw zijn stilgelegd.

Een aantal van onze installatiepartners geven aan dat veel werk echter wél kan doorgaan, mits dit op een slimme, doordachte manier gebeurt. Installaties van zonnepanelen, isolatie en andere verduurzamingsmaatregelen zijn gewoon in te plannen en uit te laten voeren.

Voor de klant roept dit vragen op. Hoe wordt er voor veiligheid gezorgd? Kan ik in deze tijd mijn huis verduurzamen of kan ik beter even wachten? Deze vragen beantwoorden we aan de hand van de richtlijnen van Techniek Nederland en de ervaringen van onze installatiepartners en klanten.

De stappen van een installatieklus

Stap 1. Klant voorbereiden

Installateurs die bij particulieren thuis komen moeten in een zo’n veilig mogelijke omgeving kunnen werken. Daarom worden er voorafgaand aan de installatiedag een aantal zaken gecheckt met de klant.

  • Heeft de klant bezwaar tegen de verrichting van de werkzaamheden?
  • Heeft iemand in het huishouden gezondheidsklachten in relatie tot het coronavirus?
  • Behoort iemand in het huishouden tot de groep ‘kwetsbare personen’?

Daarnaast vraagt de installateur om het huis tijdens de installatie goed te ventileren, de toiletten schoon te houden en de deurklinken meerdere malen per dag schoon te maken.

Stap 2. Ontsmetten en klus voorbereiden

Ook de uitvoerder zal voorafgaand aan de installatie voorbereidingen treffen om zo hygiënisch mogelijk te werken. Zo heeft iedere bus desinfectiezeep en worden de benodigde materialen van te voren goed schoongemaakt.

Ook in de schaftkeet of vergaderruimte van de uitvoerder worden de RIVM-maatregelen gehandhaafd. Daarnaast worden schafttijden gespreid en extra ruimte aangeboden om verspreiding te voorkomen.