Welk isolatiemateriaal past het beste bij jou dak?

Dakisolatie is een veelvoorkomende vorm van isolatie. Het heeft grote invloed op je wooncomfort, omdat er minder warmte verloren gaat door het dak. Er bestaan dan ook zeer goede methodes en materialen om het dak mee te isoleren. EPS isolatie (platen en parels) en glaswol zijn de meest gebruikte materialen voor dakisolatie. Welk isolatiemateriaal past het beste bij jouw dak? We hebben de eigenschappen en de voor- en nadelen in een overzicht gezet.

Goed om te weten:

Gemiddeld beslaat het dakoppervlak 30% van het totale oppervlak van een woning dat in verbinding staat met buitenlucht. En aangezien warmte stijgt, is dakisolatie een efficiënte manier om de warmte binnen te houden. Meer lezen over isolatie.

Kan ik zowel een schuin dak als een plat dak isoleren?

Ja, dat kan. Welk isolatiemateriaal het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van de constructie van het dak. Een plat dak wordt aan de buitenkant geïsoleerd om het risico op rot en schimmel te vermijden. De isolatie van een plat dak wordt vaak gedaan met isolatie dakplaten of groene dakisolatie zoals planten en mos. Een schuin dak kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden geïsoleerd met verschillende materialen. Echter is dakisolatie aan de binnenzijde goedkoper en makkelijker te realiseren.

Houd rekening met installatieduur:

Isolatie via de binnenkant van het dak kan binnen 1 dag gerealiseerd zijn, terwijl isolatie langs de buitenzijde ongeveer een week in beslag neemt omdat de dakpannen verwijderd moeten worden. Bijkomend voordeel van het dak langs de buitenkant isoleren is dat het dak meteen gerenoveerd kan worden.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *